SPORTİF PAZARLAMA

1476274227_atletico

Atletico Madrid’in kurtuluş Hikayesi

 2011 yılında büyük bir borç yükünün altında ezilen İspanya’nın köklü kulüplerinden Atletico Madrid, 5 senede Avrupa futbolunun zirvesine çıkmayı başardı. KPMG Football Benchmark ekibi tarafından hazırlanan raporunu birlikte inceleyelim.

Türkiye’de kulüpler çok ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Bu sezon başında Finansal Fair Play’e uymadığı için Galatasaray Avrupa kupalarından bir yıl men edilirken, Fenerbahçe ile Trabzonspor’a da çok ciddi yaptırımlar uygulanmıştı. Ayrıca Beşiktaş da tıpkı ezeli rakipleri gibi UEFA’nın radarında bulunuyor. Türkiye’nin köklü kulüpleri bu sıkıntıları yaşarken, Atletico Madrid’in yükselişi ders niteliği taşıyor.

Müzesinde 10 şampiyonluk kupası bulunan Atletico Madrid, Real Madrid ve Barcelona’nın gölgesinden kurtulmayı başaramadı. “1999-2000 sezonunda küme düşen kırmızı-beyazlılar, 2002’de tekrar İspanya Birinci Ligi’ne çıktı. 2010’da kapısında vergi memurları gelen Atletico Madrid, 2011’de teknik direktörlüğüne Diego Simeone’ yi getirerek, yeşil sahalarda doğru teknik adamla İspanya Ligi’nde 10. basamaktan zirveye koşmaya başladı.

Sportif başarılar kulübün büyümesine yönlendirildi

Atletico’nun 2011-12 ile 2014-15 sezonları arasında yakaladığı sportif başarıları kulübün büyümesi ve dört yıllık süreçte faaliyet gelirleri 108 milyon euro’dan 175 milyon euro’ya çıktı. Kulüp, yüzde 13’lük yıllık büyüme sağladıç.

Yıllık gelir 100 milyon euro’nun üzerine çıktı

Kırmızı-Beyazlıların 2013-14 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde finale kadar yükselen Atletico’nun yayın gelirlerinin 100 milyon euro’nun üzerine çıktı. Yıllık bileşik büyüme oranının en fazla artış gösterdiği kalemin yüzde 16’yla ticari alan oldu. “Atletico Madrid, Coca-Cola, La Caixa ve Huawei ile sponsorluk anlaşmalarını yeniledi ve kasasını doldurdu. Atletico globalleşme adına ciddi adımlar attı. Manchester United ve Chelsea’nin eski CEO’su Peter Kenyon tarafından desteklenen Atletico Madrid, Hindistan Süper Ligi kulüplerinden Atletico de Kolkata’yla stratejik ortaklığa girdi. Bu ortaklık sonucunda 1.2 milyar insandan oluşan bir pazara girilmesi adına önemli bir adım atıldı” denildi.

Kulüp Çin pazarına el attı

“Kulüp, Çin pazarına da el atmış durumda. Yüzde 20’lik özsermaye hissesi 45 milyon euro karşılığında Dalian Wanga gayrimenkul şirketinin sahibi Çinli yatırımcı Wang Jianlin’e satıldı. Böylece hem kulübe sıcak para girişi sağlandı hem de Çin pazarına giriş yapıldı.

68 bin kişilik yeni stadyum yapılıyor

Yeşil sahadaki başarı tribünlere de yansıdı. Atletico’nun ortalama seyirci sayısı son 5 yılda yüzde 15 oranında yükseldi ancak bu artış gelirlere yansımadı. Bu tabloda Atletico’nun stadyumu Vicente Calderon’un sadece 55 bin kişilik kapasiteye sahip olmasının etkili olduğu düşünülüyor. Kulüp yakın bir tarihte 68 bin kişilik yeni stadyumuna taşınmayı planlıyor. Böylece gelirlerin de artması bekleniyor.

Oyuncu değerleri 86 milyon euro’ya çıktı

Büyüyen bir kulüp kimliğindeki Atletico Madrid elindeki futbolcularla yollarını ayırırken kazanç elde etti. Agüero, Radamel Falcao ve Diego Costa gönderildi. Atletico bu futbolcuların satışıyla birlikte elde ettiği gelirin büyük kısmını kadroyu güçlendirmek için kullandı. Oyuncu tescillerinin net defter değeri, yeni transferlerle birlikte yüzde 45 artış göstererek 59 milyon euro’dan, 86 milyon euro’ya ulaştı. Griezmann, Mandzukic ve Oblak bu transferlerin en çarpıcı olanlarıydı.”

13 milyon euro kar sağladı

Atletico, 2014-15 sezonu sonu itibarıyla 13 milyon euro kar sağladı. Ancak bunun dışında 2012’nin haziran ayında 206 milyon euro olan vergi borcunu 2014-15 sezon sonunda 84 milyon euro’ya indirdi. 2014-15 sezonunda 577 milyon euro elde eden Real Madrid ve 561 milyon euro kazanan Barcelona’nın gerisinde kalsa da, Atletico Madrid akılcı politikasıyla büyümeyi sürdürüyor. Sahada attığı gollerle rakip fileleri dolduran Atletico, ekonomik hamleleriyle kasasını da doldurmaya devam edecek gibi görünüyor.

KPMG Hakkında

KPMG  Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biridir. Üye firmalar ağı sistemiyle 155 ülkede, 162 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye de ise İstanbul, Ankara ve İzmir ofisleriyle hizmet vermektedir.

Sevgilermle,

Handan Kaloğulları

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.