SPORTİF PAZARLAMA

Vücut ağırlığının yaklaşık % 55-70’ini su oluşturmaktadır. Bu oran vücuttaki kas miktarına bağlı olarak değişmektedir. Egzersiz sırasında vücuttaki sıvı dengesini korumak hem en iyi egzersiz performansını görebilmek hem de dehidrasyonun (vücuttaki sıvı miktarının azalması)
performansı olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için oldukça önemlidir.
Yapılan sporun şekli ne olursa olsun, beraberinde artan bir sıvı ihtiyacı getirir. Gereken sıvının replasmanını sağlarken enerjinin yenilenmesine de destek olması için sporcular, enerji içecekleri ve sporcu içeceklerine başvurmaktalar.
Bakıldığında aynı ihtiyaca hizmet ediyor gibi görünseler de aslında enerji içeceği ve sporcu içeceği teorik olarak bambaşka yerdeler!
Sporcu içecekleri ile enerji içeceği arasındaki en büyük fark, sporcu içeceklerinin kafein veya kafein benzeri uyarıcı madde içermemesinden ileri geliyor.
Sporcu içecekleri genellikle karbohidrat, mineraller, elektrolitler, vitaminler ve diğer besin ögelerini içerirken enerji içecekleri ise karbohidrat, vitaminler, mineraller dışında kafein, taurin ve guarana gibi stimulanlar içerir. Bu durum pratik olarak kardiyovasküler yan etkileri
akıllara getiriyor. Enerji içeceklerinin özellikle spordan hemen önce veya spor esnasında kullanımında uyarıcı içeriği sebebiyle en önemli yan etki olara kalp krizi ile ilişkilendirilmektedir.
Diğer taraftan sporcu içeceği sıvı replasmanına yardımcı olurken enerji içeceği tüketimi aksine, ekstra su tüketimi ihtiyacını beraberinde getirir. Su ihtiyacı tamamlanmazsa hızla gelişecek dehidrasyon sonucu çarpıntı riski oluşacaktır. Özellikle yaz aylarında bu durum çok daha tehlikelidir.

Sporcu içecekleri karbonhidrat, elektrolit ve sıvı içerikleri nedeniyle fiziksel performansın anlamlı derecede gelişmesine yardımcı olurlar. Sonrasındaki toparlanma dönemine de etkisi büyüktür. Protein içerikli sporcu içeceklerinin de sadece karbonhidrat ve elektrolit içerenlere kıyasla egzersiz sonrası kas hasarını azaltmayı destekledikleri unutulmamalıdır.
Enerji içecekleri ise. zihinsel uyanıklık sağladığı, dayanıklılığı ve enerjiyi arttırdığı, yorgunluk hissini azalttığı ve genel olarak performansı arttırdığı gerekçesiyle daha çok gençler ve profesyonel olmayan sporcular tarafından tercih edilmektedir. Enerji içeceklerinin içeriği markaya göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak kafein, guarana, glukuronolakton, taurin, ginseng, L-karnitin, şeker ve B vitamini içermektedir. Dolayısıyla, enerji içeceklerinin yoğun fiziksel aktivite sırasında tüketilmesi önerilmemektedir.
Tüm bu sebepler dolayısıyla sporcu içecekleri, egzersiz sırasında az miktarda karbonhidrat ve terle kaybettiği mineralleri de sağladığı için önerilmektedir ve sporcu için enerji içeceklerinden çok daha doğru bir tercih olacaktır. Uzun vadede başarı için iyi hazırlanmış ve amaca uygun bir sporcu içeceği tercih edin, sağlıkla kalın.

Uzm. Diyet. Hande Nur Çırak

Uzm. Dyt. Hande Nur Çırak

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.