SPORTİF PAZARLAMA

1978 Karabük Safranbolu doğan ve 14 yaşında bir kız, 12 yaşında da bir erkek çocuk sahibi olan Erman İpci, İş hayatında LCWaikiki, THY, HiVC, Oria Venture ve Beşiktaş espor’a kadar uzanan yol ve birçok konuyu konuştuk.

  • Çocukluğunuzda sporla iç içe miydiniz? Nasıl bir gençlik geçirdiniz?

Babamın işi dolayısıyla çocukluğum farklı yerlerde geçti, babam devlet kurumunda çalıştığı için lojman konutlarında oturuyorduk ve birçok arkadaşımda benimle aynı durumdaydı. Bu nedenle samimiyet ve arkadaşlıklarım üst düzeydi. Mahalle maçları yapar, basketbol ve bilgisayar oyunları oynardım. Commodore 64 ile başlayan ve üniversite bitene kadar devam eden bir oyun geçmişim var. Ayrıca lise ve üniversitede elektro gitar çaldım.

  • İş hayatına ilk adımınızı ve şuandaki işinizle ilgili bilgi alabilir miyim?

İş hayatıma LCWaikiki firmasında muhasebe departmanında başladım. Holdingte 8 yıl CFO pozisyonunda çalışarak 25 e yakın şirketin kuruluşunu üstlendim. Daha sonra yaptığım bir projeye, Türk Hava Yolları yatırım yaptı ve THY ye bağlı bir iştirak olarak 6 yıl şirketin CEO’luğunu yaptım. Proje dışında THY Cargo danışmanlığı ve uçak içi eğlence sistemlerinin (IFE) gelişimini sağladım.

Son 1 yıldır girişim sermayesi yatırım ortaklığı olan HiVC Yönetim Kurulu üyeliği, Oria Venture co-founder ve Beşiktaş esports yöneticiliği yapmaktayım.

 

  • E spor’a yatırım fikri nasıl oluştu, e spor alanında yaptığınız atılımlar nelerdi?

 2015 yılında bir arkadaşımla yurt dışında takım kurup, turnuvalara katılarak başladık. Yılların verdiği bilgisayar oyunları hastalığı konuyu anlama ve adapte olmamda fayda sağladı.

Daha sonra Beşiktaş kulübü espora girmek istediklerini ve yardımcı olup olamayacağımı sordu. Bu dakikadan sonra espor benim için bir iş olmaktan çıktı ve kulübün espor branşına destek olmaya başladım.

Kulübe ait espor yapısıyla, sahipliği olan bir espor takımı arasında ticari olarak çok farklılıklar var. Kulübe ait bir yapı satılamayacağı için bir teknoloji startupı gibi düşünmek ve yatırım yapmak mümkün değil, bu sebeple gelir durumunu sponsorluk veya farklı alanlardan sağlamanız gerekiyor. Kulüplerin içinde oldukları finansal zorluklar bu tip alanlara yatırım yapmalarını imkansız hale getiriyor. Maalesef benden başka bu alana yatırım yapmak isteyen Beşiktaş taraftarı bir iş adamımız olmadı. Kulüp açısından sürdürülebilir bir yapıya getirmek bir döner sermaye işletmesi mantığına oturtmak anlamında stadın içine bin metrekare büyüklüğünde bir oyun ve etkinlik merkezi yaptım. Pandemi olana kadar burası takımlarımıza gelir sağladı. Şu anda bu alanı üniversite ve özel sektör birlikteliği ile bir teknokent ve ar-ge merkezi haline getirmek için çalışmalara başladım. Öncelikle oyun yazılımı ve spor endüstrisine teknoloji partnerliği yapacak projelere yatırım ve destek sağlayacak bir kuluçka merkezi olacak. Birçok fon bu alanda birçok gence yatırım yapacak. Yapılan her yatırımdan Beşiktaş kulübünün bir hissesi olacak. Bu vesile ile unicornlar çıkarmayı kulübümüze maddi katkı sağlamayı planlıyoruz.

  • E spor takımı kurarken oyuncuları nasıl seçiyorsunuz? Gamer’lerde ne gibi özellikler olmalı, oyuncular açısından para kazanılan bir alan mıdır?

Her oyunun farklı dinamikleri var. Birçok yeni oyun geliyor ve oyuncu havuzu oluşmadığı için seçim kısmında teknik beceri kısmı dışındaki alanlara pek giremiyoruz. Ama bazı uzun yıllardır oynanan oyunlarda oyuncu havuzunun geniş olması vesilesi ile olması gereken kriterleri belirliyoruz. Bunların başında bir üniversiteye devam ediyor olması, iletişim becerisinin yüksek olması ve oyun dışında ilgi alanlarının bulunması.

Birçok oyuncu için bu iş 25 yaş civarı bitiyor. Bu sebeple iki seçenekli bir tavsiyem olur. Birincisi profesyonel oyunculuk kariyerleri bittiğinde farklı iş alanlarında veya paralel alanlarda(oyun geliştiriciliği, yazılımı) devam etmek için üniversite eğitimlerini ihmal etmemeleri. İkincisi de bu alanda kalmak istiyorlarsa dijital alanları efektif kullanarak iyi bir takipçi kitlesi kazanmaları tabiki bunun için iletişim becerilerini geliştirmeleri. Bu vesile ile yayıncılık, menajerlik, koçluk ve analistlik gibi alanlarda uzun yıllar devam edebilirler.

  • Yaşadığınız bu deneyimlerde, pazarlamanın önemi nedir?

Her işte olduğu gibi burada da en önemli kısım. Tabii ki pr ile birlikte. Yatırım ve sponsor alabilmek için pazarlamanın farklı unsurlarını kullanmamız gerekiyor. Dijital pazarlama unsurları elbette daha önemli

  • Spor Pazarlamada, sponsorluğun yeri sizce ne kadar e spor takımınıza sponsor bulma noktasında ne gibi eylemelerde bulundunuz?

Kulüplerin geçmiş yıllardan beri süregelen sponsorluk ilişkileri Türkiye de bu işin profesyonelce yapılmasını zorlaştırıyor. Belki de sponsorluk ismini daha fazla kullanmamak lazım. Esporun yeni bir mecra olması ve dijital alanları kullanması vesilesi ile markalara yapmış oldukları iletişimin karşılığında ölçülebilir bir data sağlaması sebebiyle ilgi görüyor. Statta yaptığımız Gameon etkinlik merkezinde birçok şirketin katıldığı Türkiye’nin ilk şirketler arası oyun turnuvasını gerçekleştirdim. Ayrıca birçok işadamı örgütüne etkinlikler, Espor ekosisteminin gelişmesine ve bu dünyanın nasıl olduğuna dair bilgiler vererek sunumlar yaptık.

Sponsorluğu arttırmak için sosyal medyayı efektif kullanmak sadece takipçi sayısını değil beğeni ve etkileşimi arttırmak gerekir. Ayrıca offline etkinlikler düzenleyerek sponsor olmak isteyen markaların ürünlerinin deneyimlenmesi sağlanabilir.

  • Ne tür startup projelerini destekliyorsunuz? Bu projelerde pazarlama alanına veya sadece pazarlama projelerine destek veriyor musunuz?

Genel bir kısıtımız yok gündeme göre önceliklerimiz olabiliyor. Dikkat ettiğimiz asıl nokta projeden çok projeyi yapacak kişi veya kişiler. Ekibimiz yeterli deneyime sahip alanında çok başarılı kişilerden oluşan danışma kurulumuz var. Proje içerisindeki eksik alanların giderilmesi doğru noktaya ulaşmasını sağlamak ve gelir getirmesi konusunda yardımcı olacak şekilde melek olarak değil elimizi taşın altına sokarak yatırım yapıyoruz. Bu nedenle icra kapasitesi yüksek kişileri aramızda görmek istiyoruz.

  • Üniversitelerle işbirlikleriniz var mı? Yapmayı planlıyor musunuz?

Evet var görüşme halindeyim. Olumlu olması durumunda açıklayacağım.

Eklemek istediğiniz son sözleriniz var mı?

Espor sektörü sadece takım kurmak suretiyle yatırım yapılan bir alan değil. Çok farklı yatırım pozisyonları mevcut. Yatırımcılardan öncelikle oyun dünyasını anlamalarını isterim. Espor ormandaki bir ağaç. Ormanı görmeleri ve bu şekilde yatırıma karar vermeleri gerekir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.