SPORTİF PAZARLAMA

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Mehmet Demirkaya ile Kulüplerde ve Sporda Ortopedi ve Travmatolojiye dair röportajımız

Kendinizi Tanıtır mısınız?

Tıp doktoruyum, ortopedi ve travmatoloji uzmanıyım. 40 yıla yakındır aktif ya da yarı aktif olarak ve sporu bir yaşam tarzı olarak gören biriyim.

Spor alanı ile kariyeriniz nasıl kesişti?

Üniversite eğitimimin ve tıp mesleğinin eğitiminin yoğunluğu sebebiyle spor yaşantımı seyrelttim. Bir süre sonra bunun benim için dayanılamayacak durum ve eğitimini aldığım mesleğin spor içindeki rolünü fark ettim ve müsabaka-milli takım kamp mensubu olarak bir nebze içerde kaldım.

Sporda ortopedi ve travmatoloji ne kadar önemli?

Sporu bedensel-düşünsel ve duygusal kapasitenin performansa yansıması bazında değerlendirirsek gelişme süreci-antrenman süreci ve sportif müsabakalardaki oluşabilecek bedensel ve ruhsal problemlerin sportif eylemin doğal bir sonucu olduğunu görürüz. Bu bağlamda gelişebilecek sorunların büyük çoğunluğu ortopedi ve travmatoloji branşının ana konularından biridir.

Aktif sporcu performansı içinde hem süre olarak hem de performans miktarı olarak sporcu sağlığı ve spor sakatlıkları önemli bir belirteçtir, örneklemek gerekirse yarıştıracağımız bir sporcunun sağlığının devamlılığı-sakatlığının süresi ve spora geri dönüş süresi ile dönüş performansı ile direkt ilgilidir.

Takibini tedavisini düzenli olarak yaptığınız bir sporcu sakatlığı ardından spora geri dönüş çok daha hızlı ve bilinir tahmin edilebilir olacaktır. Örneğin düzenli takip iyi ameliyat ve iyi rehabilitasyon ile 4-6 haftada spora dönüş olabilen menisküs yırtığı, bunlar iyi yapılmazsa 8-10 haftaya kadar uzayabilir, buda nihayetinde yatırım yaptığınız bir sporcudan 4-5 hafta daha fazla yararlanamamak, onun yerine artı bir maliyetle başka sporcu gerekliliği demektir.

Pandeminin oyuncular üzerinde nasıl bir etkisi olur?

Pandemi tüm dünyayı, ekonomileri-üretimleri-tüketimleri etkilediği gibi sporu, sporcu sağlığını, antrenman kalitesini, sakatlık sıklığını, sportif performansı olumsuz olarak etkiledi ve en dramatiği de spor ekonomisini yaraladı.

En önemli etkisi bilinmezliği sebebiyle korkuları arttırması oldu, sporcu-teknik ekip ve diğer unsurlar bilinmezliğin korkusuyla tedirgin bir ruh haliyle antrenman ve müsabaka ortamı yaşamaya başladıkları için verimli yapılamayan antrenmanlar adale sakatlıklarını arttırırken müsabaka verimini de dolaylı olarak azalttı. Buna birde bulaş sebebiyle karantina olması ve buna bağlı inaktif süreler de eklenince, hep performans hem de ekonomik yük artarken ekonomik gelirler de azaldı. Sportif kulüplerin organizasyonların bu alanlardaki yetersiz organizasyonları sebebiyle sporcu sakatlıklarının sayısı arttı, iyileşme rejenerasyon süreleri arttı. Bulaşma ile de yetersiz olan ekiplerin karantina süreleri ile de sistem kaos öncesi hale ulaştı. (Örnek olarak aynı test grubunda çoklu pozitif sonuç çıkması, süreç sırasındaki yetersiz planlama yetersiz organizasyon yetersiz bilgilendirme ve iyi yapılamayan denetim sonucudur.)

Spor kulüplerinde, ortopedi ve travmatoloji  nasıl bir yapı da olmalı?

Kulüpler de sporcu sayısı-branş sayısı-müsabaka sayısı göz önüne alınarak adale gelişimi- antrenman tekniği ve sportif sakatlıklara göre planlama süreci içinde yer alacak eğitimli-tecrübeli bir sağlık profesyonellerden içinde farklı branşlarda tıp uzmanları-rehabilitasyon ekipleri ve ekipmanları olan yapılanmalara varan yatırımları artık zaruri hale gelmiştir.

Örnekleme yaparsak tek bir branştaki amatör bir kulübün acil temel ihtiyacını iyi eğitimli deneyimli bir sağlık profesyoneli karşılayabilirken, (müsabakalarda görevli hekim olduğu varsayımıyla) tek bir branş profesyonel yada yarı profesyonel bir kulüpte bu ihtiyaç için bir spor hekimi ve masör zaruri hale gelmektedir. Hele ki çok branşlı çok yaş gruplu spor kulüplerinde spor hekimleri- masörler-fizyoterapistler-rehabilitasyon salonları havuzları ve ekipmanları olan bir organizasyon günümüzde artık zaruri hale gelmiştir.

iyi takip edilmeyen, anında müdahale edilmeyen bir spor sakatlığının iyileşmesi daha uzun olacaktır. Yüzlerce sporcu varlığı onlarca sakatlık demektir bu da doğru yönetilmezse yapılan yatırımın bir kısmının boşa gitmesi demektir.

Bu bahsettiğim tarzda profesyonel yapılanma henüz hiç bir kulüpte yok, buna en yakın diyebileceğimiz kulüpler Fenerbahçe-Galatasaray-Beşiktaş ve Anadolu Efes’tir. Bu kulüpler bünyelerinde 1990’ların sonu 2000’li yılların başlarında acil müdahaleden ziyade tedavi edici ki en azından cerrahi gerektirmeyen yaralanmalarda olmak üzere ortopedi uzmanı almaya başladılar, bu da ihtiyaçlar oluşturarak deneyimli rehabilitasyon ekiplerine kadar götürdü.

Ayrıca 1990’ların başından İstanbul Tıp, Hacettepe Tıp ve Ege Tıp’daki spor fizyoloji bölümleri spor hekimliğine evrilerek sektör ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oldu.

Tek kulüp olarak belirtmek gerekirse, 1990’ların sonunda ilk ortopedi uzmanını tam zamanlı ekibine katan kulüp Fenerbahçe’dir. Organizasyon bu aşamadan tam zamanlı hizmet veren Prof. Dr. Burak Kunducuoğlu’na kadar uzanmıştır. Takibin teşhisin rehabilitasyonun birbiriyle her an yan yana olan bir ekip tarafından yapılması, kaybın en aza indirilmesine ciddi yardım etmektedir.

Hangi takımlısınız, fanatik misiniz, taraftar olarak kulübünüz den beklentiniz neler?

Fenerbahçeli bir sporseverim. Seyrettiğim müsabaka bir saat önceden başlayıp yarım saat sonrasına kadar fanatiğim, diğer zamanlarda mantığım geri geliyor.

Kulübüm şu an iyi yönetilme denemeleri yapmakta, umarım yolundan şaşmaz ve kendini yöneten insana bağımlı olmayan bir kurumsallığa ulaşır. Başkasının 2.dönem sonuna kadar bu yapıya ulaşmasını ümit ediyorum, bilindiği gibi 2.dönemden sonrası güç zehirlemesine gidebiliyor.

Fenerbahçe’nin futbolda Ajax, basketbolda Kızılyıldız, voleybolda 10-12 yıl önceki Fenerbahçe gibi bir yapılanması olmasını ümit ediyorum. Diğer branşlar bence yeterli ve tatmin edici bir yapıdadır.

Bir taraftar olarak en az 2 hatta 3 branşta 2-3 adet kombine alırım, Fenerium’dan düzenli olarak ürün alırım, müsabakalarda da işler kötü gitse de sporcuları demotive edecek şeyler yapmam ve en azından maç bitimine kadar, taraftarlığımı maksimum verim üzerine gelişmiştir. Umarım tüm taraftarlar bu çizgiye yaklaşır. Aksi halde zaten kötü giden müsabakanın daha da kötüye gitmesinin yolunu açarız.

Çocuklarınız var mı, onlara spor alanı ile ilgili yönlendirmelerde/önerilerde bulunuyor musunuz?

İki oğlum var, her ikisinin de 4-5 yaşından başlayarak yüzme okuluna, basketbol ve futbol okullarına düzenli götürüp sporla yoğrulmalarını sağladım. Maçlara da düzenli gideriz. Artık kendi istekleriyle spor yapan birer delikanlılar ve bu onları hem disiplin hem feragat yolunda geliştirirken, kötü bir sürü şeyden de uzak tutuyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Umarım gelecekte yapılan her iş liyakat-ehliyet ve ahlakla belirlenen bir sonuca ulaşır.

En değerli şey emek ardından inanmak ve yeteneği geliştirmektir.

One thought on “Kulüplerde ve Sporda Ortopedi ve Travmatoloji
  1. İsmail gökdemir

    Saygi deger doktorumla 1998 yilindan beri karsilikli gorüş ve dahasi onun gorüsleri sporcu sakatligi konusunda hep yardimci olmustur saygilar basarilar masör ismail.

    23/11/2020 Reply
Bir cevap yazın

Your email address will not be published.