SPORTİF PAZARLAMA

Şuanda Beşiktaş Basketbol tesis ve altyapı sorumlusu Mehmet Ali  Akbaş, öncesinde TBF ( Türkiye Basketbol Federasyonu’nun da  uzun yıllar tesislerinden sorumlu olarak görev yaptı.

Bu süreler içinde Basketbol’un gerek alt yapısı gerek tesisleri gerek pazarlamanın da içinde bulunduğu arka bahçesinde neler olduğuna dair yaptığımız röportajımız.

 

Kendiniz tanıtır mısınız?

55 Yaşında bir erkek çocuk babası, İstanbul Üniversitesi Avrupa Topluluğu Bölümü mezunu denizci bir ailede yetişmiş, sporu çok seven ve daha sonra profesyonel olarak spor yöneticiliği yapan biriyim.

 

Sporda ki iş hayatınız nasıl ve ne zaman başladı?

Denizcilik sektöründeki işlerimin 2008 global krizinde bozulmasından sonra, ani bir kararla işlerimi tasfiye edip, zaten içinde olduğum basketbol camiasında 2009 yılında TBF Tesisler Direktörü olarak işe başladım.

 

TBF de olduğunuz dönemlerde, hangi tesislerinden sorumluydunuz?

Çalıştığım dönemde, Türkiye Basketbol Federasyonu’ nun 2 büyük tesisi, Ankara Spor Salonu ve Abdi İpekçi Spor Salunu direkt olarak bana bağlıydı. Ayrıca TBF’ nin düzenlediği Uluslararası organizasyonlarda kullanılan salonların (Sinan Erdem Spor Salonu, Ülker Sport Arena vb.) tesis sorumluluğunu da üstlendim.

 

Tesislerde karşılaşılan sorunlar nelerdi?

Ülkemizdeki kapalı spor salonları genelde operasyonel gereksinimler gözetilmeden inşa edilmiş. Abdi İpekçi Spor Salonu’ nu, yeni dönemde inşa edilen Ankara Spor Salonu, Ülker Sport Arena ve Volkswagen Arena’ yı bunlardan ayırabiliriz. Özellikle bu salonlar spor organizasyonlrı dışında her türlü organizasyonun yapılmasına elverişiliydi. Güvenlik sorunları ve özellikle elektronik cihazlarda yaşanan teknik problemler bu işin olmazsa olmazıdır. Ancak uzun yıllara dayanan ve özellikle gemi işletmeciliğinden gelen kriz yönetimi tecrübem nedeniyle fazla zorlanmadan bu durumların üstesinden gelmeyi başarabildim.

 

Tesislerde, pazarlama ve tanıtım süreci nasıl işliyordu?

TBF benim çalıştığım dönemde çok nitelikli bir pazarlama ve organizasyon ekibine sahipti. Milli Takım Programlar,  Tesislerimizde ev sahibi olarak oynayan takımların programları, Spor organizasyonları ve gelen etkinlik talepleri TBF içi birimler tarafından değerlendirilip takvim oluşturuluyordu. Kulüpler ve organizatörler kendi tanıtımlarını yaparken, Milli Takımlar ve Uluslararası Basketbol Organizasyonlarının tanıtım ve pazarlaması TBF ekibi tarafından yapılmaktaydı.

 

 TBF’de çalışırken unutamadığınız bir anınız var mı?

Kapsamlı bir hazırlık dönemi sonrasında başlayan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası açılış maçı olan A.B.D. – Brezilya müsabakasının 4. Periyodunda skorbordun arızalanması ve 2 dk. lık duraklama sonrasında skorbordun içine konuşlanan teknisyenin sürekli arızalanan sigortayı değiştirerek maçın tamamlanması.

 

Beşiktaş çatısında ne zaman başladınız, görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

TBF deneyimimden sonra 2020 yılı başında Basketbol Altyapı, Basketbol Spor Okulları ve A Takımlar Maç Operasyonları sorumlusu olarak göreve başladım. Bunun yanında Tesislerin rehabilitasyonu ve yeni tesislerin kazandırılması gibi konularla da ilgileniyorum.

 

Futbol ve Basketbol Altyapısında yaşanılan sorunlar benzer mi?

Futbolda olduğu gibi basketbolda da altyapıların en önemli problemi tesis yetersizliği, niteliksizliği ve altyapı sporcularının okul sonrası tesislere ulaşımı. Ayrıca menajerlerin altyapı yaşındaki sporcuları maddi vaatlerle gelişimlerini tamamlamadan yetiştirici kulüplerinden uzaklaştırma çabaları.

 

Bir maç günü organizasyonu nasıl başlıyor ve devam ediyor?

Aslında maç organizasyonu günler öncesinden başlayan bir süreci içeriyor. Bilet satışı ile haftaya başlayıp, güvenlik ve sağlık bildirimleri ve planlaması, catering, etkinlik ajansı ile iletişim ve maç önü ve içi etkinliklerin planlanması, özel misafirlerin ve mülki erkanın ağırlanması ile ilgili planlamalar, fanzone ve taraftar organizasyonları, rakip takımın ağırlanması ve tesis bakım tutum işlerinin, teknik ekipmanın testleri ile devam eden hazırlıklar maç günü operasyonuyla nihayete eriyor.

 

Bir maç günü organizasyonunda, taraftarı en mutlu eden / Coşturan unsurlar neler oluyor.

Özellikle büyük organizasyonlarda salon dışına kurulan fanzone’larda müzik eşliğinde yapılan yarışmalar, salon içi ışık ve dans showları, sponsor standları ve ürün satışı ve dağıtımı courtside koltuklara gelen ünlü kişiler ve sanatçılar, basketbol ortamı renklendiren unsurlar olarak söylenebilir.

 

Spor alanında olmasaydınız, ne olmak isterdiniz? 

Spor yanında en önemli tutkum deniz, zaten ondan hiçbir zaman kopmadım.

 

Favoriniz olan oyuncular kimler?

Yabancı basketbolcu olarak Spanoulis ve şu an Efes’te oynayan Micic, yerlilerden olağanüstü yetenekleriyle Alperen Şengün ve Doğuş Özdemiroğlu.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.