SPORTİF PAZARLAMA

Türkiye piyasasına yavaş ve emin adımlarla giriş yapan, dünyada koşar adımlarla ilerleyen bir trend ile karşı karşıyayız: NFT. Nedir bu NFT diyecek olursanız kelime anlamı ile ‘’non-fungible token’’, dijital bir varlığın benzersizliğini ve biricik oluşunu tescillendirerek blok zinciri adlı bir dijital defterde işlenen veri birimi olarak önümüzdeki yıllarda sıkça karşımıza çıkmaya devam edecek.

Spor endüstrisi NFT’lerin, taraftarlar ve sponsorların katılımını geliştirerek küresel pazarda yer sahibi olmak için sağlayabileceği potansiyeli fark ederek dijital çağda güçlenerek hayatta kalmak için harekete geçti. Stadyumun bir üyesi olan taraftarlar artık dijital stadyumların da birer üyesi haline gelmeye başladı.

Nike, Adidas gibi büyük spor markaları NFT’lerini çıkarırken spor kulüpleri de bir bir kendi NFT’lerini çıkararak pastadan karını almak için yerini aldı. Avrupa’nın tüm büyük liglerinden Juventus, Atletico Madrid, Lazio, FC Bayern Munich, Paris Saint-Germain gibi farklı takımlar NFT’lerini piyasaya sürerken, farklı kripto borsaları tarafından da birçok sporcu ile anlaşmalar sağlanmaya ve geniş projeler için çalışılmaya başladı. NBA Dapper Labs ortaklığında NBA Top Shot  https://nbatopshot.com/ platformunu kurarak takipçilerine maçların önemli anlarının bulunduğu kliplerin sahipliğini elde etme olanağı tanıdı ve böylece takımlar, sporcular derken ligler de NFT çılgınlığının içinde kendine bir yer edindi.

Türkiye’den ilk geniş hamle, 2021 Ekim ayında Shirtum iş birliği ile  Galatasaray’dan gelmişti. https://bit.ly/3Bh1f5j Türkiye’nin, ilk spor kulübü NFT koleksiyonu satışa çıktıktan 59 saniye sonra rekor bir süre ile tükenerek henüz yerini almamış kulüplere de nasıl bir ganimetten kendilerini mahrum bıraktıklarını erkenden hatırlatmış oldu. Socios ve Bitci gibi borsaların girişinin ve liglerdeki dominasyonunun ardından, akabinde Paribu ve Fenerbahçe ortaklığında Fenerbahçe Token arz edilirken

Bitexen piyasaya girişini Adana Demir Spor – Kayseri Spor – Sakarya Spor – Antalya Spor – Sivas Spor iş birlikleri ile gerçekleştirdi.

Kulüp bazında ilk hamle Galatasaray’dan gelmiş olsa da Kulüpler Birliği NFT teknolojisini kullanan fantezi futbol platformu Sorare https://bit.ly/34Q0xzI ile anlaşma sağlayarak bu teknolojinin lig bazında genişlemesi yolunda ilk adımı attı.

Dijital para birimine olan ilginin büyüklüğüne rağmen getirebileceği riskli olasılıkları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Özellikle ülkemizde yasal ve düzenleyici tarafların belirsizliği ile kripto varlıklarının sürekli dalgalanmakta olan değeri spor kulüpleri için beklenmedik sonuçları engelleyen düzenlemeler ile ilerlenmesi zorunluluğunu da yanında getirmektedir.

Her yeni teknolojide bulunan belirsizlik ve bilinmezliğin NFT’ler için de geçerli olmasına rağmen, kripto varlıkların ve tescillerin öngörülemez yükselişi spor dünyasına şüphesiz ki benzersiz fırsatlar sunacak, sunmaya devam edecektir.

Emel Vatansever

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.