SPORTİF PAZARLAMA

Spor taraftarlığında, özellikle futbol en yoğun duygusallık barındıran branştır. Öyle ki her şeyimize yansıyor, özellikle cüzdanımıza…

Bunun bilincinde olan kurumlar her yılın başında veya sonunda,  bulundukları sektörlere dair birçok anketler düzenlenir.  Tüketici raporları yayınlanır ve bunların doğrultusunda kurumlar bu yönde yatırımları yapmayı uygun görürler.

İşte bunlardan biride, elimizde, cep telefonumuzda veya cüzdanımızda olan kredi kartlarımız. Zor günümüzde yanımızda olsa da zaman zaman düzensiz harcamalarla hesap kesim tarihlerinde bizleri oldukça zorluyor.

Dünyada en çok bilinen Mastercard da, yılın başında spor sektörüne dair ekonomik endeks raporunu yayınladı.

Ama gelin önce Türkiye pazarındaki kart kullanım detaylarına göz atalım.

Mastercad ve Garanti BBVA Türkiye de kartlı ödemeler 22 araştırmasına göre, Türkiye de 99 milyon kredi kartı, 240 milyon da banka kartı kullanılıyor. Bu kartlar en çok market ve AVM’ler de kullanılıyor. Yapılan alış veriş harcamalarının 3 trilyon 708 milyar TL’ye ulaşmış durumda.

Gelelim Avrupa’ya göre kıyaslamaya! Avrupa da hane halkı harcama oranı %44 iken bizde ise %42 seviyesine ulaştı.

Peki spora olan etkisine baktığımızda malum Passolig kullanıldığından dolayı, maç günü gelirleri de artıyor. Dolayısıyla taraftarlar bunun karşılığını almak istiyorlar.

Mastercard’ın Avrupa’lı spor taraftarlarıyla ilgili yaptığı araştırmada, taraftarların yüzde 43’ünün sosyal medyada, televizyondan daha fazla spor izlendiğini ortay koyuyor.

Spor taraftarlarının yaklaşık üçte ikisi (yüzde 61’i) tuttukları takımlardan, liglerden ve etkinliklerden keyif almalarında teknolojinin önemli rol oynadığını söylüyor.  İngiltere’deki taraftarların yüzde 58’i teknolojinin spor için daha karlı olacak ve kapsayıcılığının artacağı yönünde olacağına inanıyor.

Avrupalı taraftar’ın yüzde 46’sı sanal gerçeklik (VR) içeren bir spor etkinliği görmek istiyor. Yüzde 21’bir maç gününde bir atlet olarak sanal gerçeklik deneyimi yaşamak istiyor.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.