SPORTİF PAZARLAMA

2016-08-18 10.29.42_1471505527277 2016-08-18 10.31.29_1471505527059

Haluk Yıldırım ile Basketbol ve Futbol arasındaki farklılıklardan, Basketbol Milli Takıma seçilme kriterlerinden ve Sağlam bir nesil için nelerin gerekli olduğuna dair harika röportajımız

Kendinizi tanıtabilir misiniz, Milli Takım Genel Menajerliğiniz nasıl başladı?

14 yaşında izlediğim bir filmden etkilenerek basketbola başladı. Uzun yıllar profesyonel basketbol oynadıktan sonra 2012 senesinde sporculuk kariyerime nokta koydum. Daha sonra sporcu olarak formasını giydiğim Beşiktaş’ta Basketbol Şubesi’nin Genel Menajerlik görevini üstlendim.

Beşiktaş’ta 3 sezon çalıştıktan sonra şu anki Federasyon Başkanımız Harun Erdenay, benimle çalışmak isteğini iletti. Beşiktaş kariyerimi noktaladıktan sonra Harun Erdenay’ın teklifini kabul ederek TBF bünyesinde A Milli Erkek Milli Takımı Genel Menajeri olarak göreve başladım.

Genel Menajer olarak görevleriniz nelerdir?

TBF’de organizasyonlar kulüp takımlarından çok daha farklı oluyor. Öncelikle; Sportif Direktörümüz Barbaros Akkaş’a bağlı olarak çalışan 10 kişilik bir ekibimiz var. A Milli Takımın ulaşımından, yemeğine bütün organizasyonları bünyemizdeki ekip tarafından yapılıyor.

Maçlara ve maç öncesi kamplara büyük bir ekiple organize oluyoruz. En son Filipinler’de Olimpiyat elemelerine 30 kişiyi aşan bir kafileyle gittik. Filipinler, özellikle beslenme konusunda bizim açımızdan sıkıntılı bir ülke olduğu için aşçımızı da götürdük. A Milli Takımın her türlü organizasyonundan biz sorumluyuz.

Profesyonel olarak, hangi takımlarda oynadınız?

İlk olarak Beslen Makarna ile profesyonelliğe ilk adımımı attım. Daha sonra TED Koleji’nde oynadım. Uzun yıllar Ülker’in formasını giydikten sonra Beşiktaş’a transfer oldum. Son olarak Galatasaray ile profesyonel sporculuk kariyerime nokta koydum.

Üzüntüleriniz – Hedefleriniz Nelerdir?

Geçen yıl Avrupa Şampiyonası’nda A Milli Takım olarak zor bir grupta mücadele ettik. Grubu 4.sırada bitirdikten sonra Fransa ile karşılaştık. Ne yazık ki istediğimiz sonuç ile sahadan ayrılamadık. İlk 8 içine giremeden ülkemize geri döndük.

Son olarak Filipinler’de düzenlenen Olimpiyat elemelerine giden 6 takım içindeydik. Burada yine Fransa ile eleme maçına çıktık ve kaybettik. Ülkemiz için çok önemli olan Olimpiyat rüyasını gerçekleştiremeden geri dönmek bizi çok üzdü.

Önümüzde 2017 Avrupa Şampiyonası var. Finalleri Türkiye’de yapılacak olan bu şampiyonada başarı elde etmek istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda hazırlıklarımıza başladık.

A Milli Erkek Basketbol Takımı olarak 2001 yılında Avrupa 2.’liği ve 2010’da Dünya 2.’liğimiz var. Üçüncü madalyayı 2017 Avrupa Şampiyonası’nda kazanmak istiyoruz.

2017 Avrupa Şampiyonasının pozitif etkileri neler olur?

Henüz gruplar belirlenmedi. Şampiyona 4 ayaktan oluşacak ve finaller Türkiye’de oynanacak.

Bu durum ülkemizin tanıtımı ve basketbol seviyesinin yükselmesi açısından oldukça değerli olacaktır. 2001 ve 2010’daki organizasyonlardaki başarılarımız tüm dünya tarafından takdir ile karşılanmıştı. Yine aynı düzeyde bir organizasyona imza atmak için çalışmalarımız sürüyor.

Hem organizasyon ve de sportif olarak başarılı bir turnuva geçireceğimizi düşünüyorum.

Milli Takım kadrosunun oluşum şekli hakkında bilgi verebilir misiniz?

İlk olarak sporcularımızın sezon içindeki başarı durumları ele alınıyor. Bu doğrultuda 20-25 kişilik bir oyuncu havuzu oluşturuluyor ve daha sonra bu sayı oyuncuların kamp dönemindeki performansına göre düşüyor.

Şu anda Avrupa’nın en iyi ve yetenekli genç basketbolcularının bizde olması, 12 kişilik kadronun belirlenmesi sırasında antrenörlerimizi oldukça zorluyor.

Milli takıma seçilmek güzel bir tecrübe,  96-97 doğumlu genç jenerasyona sahip olduğumuz için bu oyuncuların 10 yıl daha basketbol oynayacağını düşünürsek, oyuncular için oldukça önemli bir tecrübe olacak.

Sporcularımız içinde bu dönemdeki en büyük sorun zaman. Çünkü basketbolcularımız hem kulüp hem de Milli Takım’da oynadıkları için çok da dinlenme fırsatları olmuyor. Hep beraber olanları mental ve fiziksel olarak hazır tutmaya çalışıyoruz.

Futbol ile basketbol arasındaki farklılıklar nelerdir?

Türkiye’nin bir gerçeği var, bir numaralı spor futbol.  Kulüplerin gücü ve alınan rakamlar arasında ciddi farklar var. İkinci sırada basketbol geliyor, basketbolun bütçesi futbola göre küçük kalıyor ama farklı bir kültürümüz var.

Darbe gündeminde TFF’den 105 kişinin gözaltına alınması konusunda ne söyleyebilirsiniz?

Ülke olarak zor bir dönemden geçtik. Çoğu kurumda bu tür durumlar oldu. TBF’de böyle bir durum olmadı. Ülke olarak birlik ve beraberlik içinde tekrar iyi günlere ulaşacağımızdan şüphem yok.

Basketbolda Sponsor bulmak daha mı zor?

Milli Takım olarak ülkemizi temsil ettiğimiz için oldukça şanslıyız. Mercedes Benz, Türk Hava Yolları, Garanti, Türkcell ve birçok çalıştığımız kurumlar var. Fakat kulüpler bazında daha sıkıntılı olabilir. Fenerbahçe’ye sponsor olan şirket, Galatasaray tarafından tepki çekebilir miyim diye düşünebiliyor.

 Basketbolda aklınızda kalan bir kampanya var mı?

Kadın Milli Takımı için yapılan, Candan Erçetin’in renk kattığı çalışmayı beğeniyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Sosyal, paylaşımcı, takımdaşlığı bilen, eğitimli bireyler yaratmak istiyorsak, mutlaka çocukları spora yönlendirilmeliyiz.

 

 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.